Rijtechnisch

Rechtrichten

Reden van het rechtrichten
Van nature vallen paarden naar binnen in de bocht. Kijk maar naar eens naar een paard dat gewoon los galoppeert. Dat paard draagt zich niet, maar laat zich de bocht in vallen. Dit is ook de snelste en makkelijkste manier van voortbewegen dus dat kunnen we paarden als vluchtdier niet kwalijk nemen.
De extra belasting van de ruiter in combinatie met de oefeningen die we vragen zorgen er jammer genoeg voor dat het vallen verergert waardoor er extra druk komt op gewrichten, pezen en spieren. Dit gaat in de meeste gevallen resulteren in blessures. Daarom is het rechtrichten van een paard ook van belang, zodat een paard zich gaat dragen met de benen onder het lichaam.

Paarden hebben net als mensen een voorkeurskant. Wij mensen zijn links- of rechtshandig en zo zijn paarden links- of rechtsgebogen. Toevallig zijn de meeste paarden rechtsgebogen. Dit geeft aan dat ze makkelijker naar rechts buigen in lichaam en hals. Door blessures en het vastzetten van spieren (vaak de rug en hals) door stress of pijn wordt het natuurlijk nog wat complexer. Daarom is de juiste training van een paard in ontspanning, rust en zonder pijn zeer van belang.

Het gevolg van deze scheefheid is echter dat paarden zich niet makkelijk kunnen ontspannen. Daardoor dragen ze zich niet en willen niet de juiste buiging aannemen in bochten. Hierdoor vallen paarden naar buiten over de schouder of naar binnen omdat ze bepaalde delen in het lijf niet willen buigen, omdat dat onprettig voelt.

Dit kan men verhelpen door het correct en consequent corrigeren tijdens het aan de hand werken en rijden. Dit kost echter veel tijd en hiermee wordt meestal ook niet de oorzaak van het probleem aangepakt. Het paard zal het moeilijk blijven vinden. Maar zal op en duur leren zich te buigen en de pijn te verdragen of negeren.

Met cranio-sacraal therapie kunnen de meeste oorzaken echter gericht worden behandeld. Daarnaast kunnen de juiste instructies uit het rechtrichten zorgen dat het paard meer in balans komt en zich beter kan leren dragen. Wat zijn lichaamsbehoud ten goede komt. Rechtrichten doe je immers voor het behoud van je paard. Ook hierbij kan ik u, indien gewenst, begeleiden. Lees meer over mijn werkwijze onder het kopje rijden op de zit.

Op internet is veel te vinden over het gymnastiseren van je paard en het recht richten dus daar ga ik verder niet op in. Hier volgen wat links hierover; http://www.paardenbegrijpen.nl/rechtrichten/sleutels-van-het-rechtrichten/ en www.paarden-blaadjes.nl/dressuur/rechtrichten.html


Rijden op de zit
Het rijden op de zit is belangrijk om de ontspanning te behouden en verkramping te voorkomen. Iedere ruk aan de teugels is er een te veel. En het op druk houden van de teugels zonder weer los te laten is ook desastreus.

Bij te veel druk op de kaken zetten paarden hun kaak vast. Dit zorgt voor spanning die ook doorwerkt in de hals, rug en benen. Zo kan een paard niet ondertreden met zijn binnen achterbeen met druk op de binnenteugel. Daarom wordt er gereden op de buitenteugel voor de aanleuning en behoudt de binnenteugel de stelling. De binnenteugel vraagt wanneer nodig stelling en wordt vervolgens meteen weer losgelaten. Zo kan men voorwaarts rijden, terugnemen, halthouden en bochten rijden op de zit. Door met de zit vanuit het halthouden naar stap, draf en galop te gaan hoeven we nauwelijks onze kuiten te gebruiken, niet te schoppen en ook niet met sporen te rijden. Door met de zit een paard terug te nemen vanuit galop naar draf, stap en het halthouden hoeven we de teugels hier niet voor te gebruiken en blijft het paard los in zijn kaak, hals enz. Hierdoor valt het paard ook niet terug in tempo maar kunnen we gelijk door met een goede voorwaartse stap of draf. Het bochten rijden doen we met de zit om de binnenteugel zo min mogelijk te gebruiken. We hoeven deze alleen licht opzij te houden zonder te trekken om de richting aan te geven. Verder doen we alles met de zit.

Het spreekt voor zich dat dit alles voor rust zorgt in het rijden. Geen spierspanning bij paard en ruiter en dus echt de voorwaarts neerwaartse houding van de paardenhals. Paarden stompen hierdoor niet af en blijven plezier houden in hun dagelijkse momentje met de ruiter. Paard en ruiter vormen dan een prachtig harmonisch geheel.

Wilt u op de zit leren rijden en de kneepjes van het rechtrichten onder de knie krijgen dan kunt u natuurlijk contact op nemen voor instructie. Ook is het mogelijk om het paard bij mij in training te brengen. Neem contact op voor meer informatie.


Paard in training

Ook kunt u uw paard stallen bij De Olympus te Bergen.

De redenen om Pegasus therapie actief te betrekken bij het trainen van uw paard kunnen zijn:

• het zadelmak maken van het paard
• het paard beter aan de hulpen stellen
• rijkunst problemen
• gedragsproblemen van het paard (o.a. stereotypieën*, agressie of angstproblemen)
• revalidatie: opbouw van het werk na een periode van rust en/of blessure
• tijdens een drukke periode of de vakantie

De trainingsperiode omvat meestal minimaal 2 weken. In die periode wordt het paard gemiddeld 5 keer per week getraind, ongeveer 30 minuten per keer. Dit hangt een beetje van het paard af. Jonge paarden hebben vaak een mindere concentratie, waardoor 30 minuten vaak al veel voor ze is.

Over het algemeen longeer ik het paard eerst om het te leren kennen. Afhankelijk van wat het paard kent werk ik vervolgens aan de hand of stap ik in het zadel.

Aan de hand werk ik aan oefeningen die gericht zijn op het verkrijgen van ontspanning en buiging, schouderbinnenwaarts, travers enz. om zo het paard los in het lijf te krijgen. In het zadel zorg ik eerst voor ontspanning en het loslaten van hals en rug. Door het paard recht te richten met behulp van onder andere dezelfde oefeningen als het aan de hand werken. Ondertussen worden de zithulpen aangeleerd voor tempowisselingen.

Indien gewenst kan in overleg ook cranio-sacraal therapie toegepast worden om een paard losser en meer ontspannen te krijgen. Hierop volgen drie rustdagen met paddockgang/weidegang en rustig longeren.
Bij de training wordt ook de eigenaar actief betrokken. Door middel van privélessen krijgt deze de kans om voldoende handvatten mee te krijgen om het paard op dezelfde manier door te beleren.
Samen wordt bekeken welke intensiviteit ideaal is en wordt er een prijsopgave op maat gemaakt.

* Stereotypieën zijn herhalende, doelloze bewegingen die gepaard gaan met aanmaak van endorfine (een lichaamseigen hormoon) waarvan het paard in een roes raakt en waaraan het op den duur verslaafd raakt. Voorbeelden van stereotypieën zijn luchtzuigen, kribbebijten, weven, boxlopen, likken, hout eten, onderlip flapperen enzovoorts.