Cranio-sacraal

Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio-Sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is die bestaat uit diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Pas als al deze lagen op zowel bewust als onbewust niveau gezond functioneren, zal het paard in alle opzichten optimaal in zijn vel zitten en van daar uit zijn maximaal potentieel bereiken.

In het lichaam bestaat naast het ritme van de ademhaling en de hartslag ook het cranio sacrale ritme. Het cranio sacrale ritme ontstaat door een ritmische golfbeweging van het hersenvocht. Dit hersenvocht loopt binnen een vlies (dura mater) van de hersenen via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum) en weer terug. Via bindweefsel (fascia) wordt dit ritme doorgegeven aan het gehele lichaam. Het verhelpt storingen en maakt afvalstoffen los waardoor deze weer afgevoerd kunnen worden.

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel is een soort laken waar de hersenen, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten en de zenuwen in gevouwen zitten. Het bindweefsel geeft bescherming en stevigheid, maar zorgt ook voor bewegelijkheid omdat het smeert tussen verschillende lichaamsdelen.

Door storingen in het bindweefsel kan dit cranio sacraal ritme beperkt worden waardoor dit in mindere mate kan doorstromen. Dit vormt een belemmering in de gelijkmatigheid en kracht van het ritme. Beperkingen in dit bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam.

Door de handen op de juiste locaties op het hoofd of lichaam te leggen kunnen deze storingen geleidelijk weer verholpen worden. Hierdoor kan het ritme weer doorstromen en wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam hersteld. Het positieve gevolg hiervan is dat de paarden meer in geestelijke en lichamelijke balans komen, ze ontspannen, omdat storingen en daaropvolgende compensatie blessures worden hersteld.


Voor welke klachten?

Cranio sacraal therapie kan helpen bij de volgende klachten:

  • Het paard is afwezig of lusteloos.
  • Het paard heeft stijve spieren of gewrichten (waaronder hals, rug, bekken en benen).
  • Het paard heeft gedragsproblemen (als overdreven schrikkerig, snel panikeren, heel druk en “kijkerig” zijn).
  • Het paard is scheef in het rijden en buigt niet in de bochten (valt dus met een recht lijf naar binnen of naar buiten).
  • Het paard doet aan ‘headshaking’.
  • Het paard verdeelt zijn gewicht niet goed over de voor- of achterhand.
  • Het castratie litteken van een ruin voelt koud en strak aan.
  • Het paard zijn kaakspieren zijn gespannen na een bezoek van de tandarts door het te veel oprekken van de kaak en/of te veel druk op de kaakklem zetten vanwege een verdoving.

Wat houdt de behandeling in?

Een behandeling gaat ongeveer 1,5 tot 2 uur duren. Allereerst verneem ik graag een zo uitgebreid mogelijke biografie van het paard van geboorte tot heden. Vervolgens beoordeel ik het paard in stand en tijdens het lopen aan de hand. Na de behandeling doe ik hetzelfde om de mogelijke verschillen te kunnen opmerken. Hierbij maak ik ook foto’s om de verschillen duidelijk te maken.

Tijdens een behandeling worden blokkades geheel of gedeeltelijk verholpen en verschillende spieren losser gemaakt. Het paard moet deze veranderingen herontdekken en zich eigen maken. Daarom raad ik minimaal 3 tot vijf dagen weidegang aan zonder verdere verplichtingen. Dit geeft het paard de tijd om zich te resetten. Tussen de behandelingen houd ik minimaal een week tussentijd aan. Daarom is het ruim van te voren plannen van een behandeling nuttig.


Hieronder staan enkele voorbeelden van paarden die ik behandeld heb. Foto’s maken het verschil duidelijk en een beschrijving geeft aan wat de vooruitgang van het paard is in het rijden en/of longeren.

GJ

GJ voor    GJ na 3
GJ vooraf                                                                                       GJ na drie behandelingen
20150904_125413
GJ vier weken later

GJ is een driejarige merrie van een klant die ik heb behandeld. Ze had een paar maanden eerder haar eerste veulen gehad. Zoals te zien is op de foto ziet ze er droevig, futloos en afwezig uit. Ze slingerde zelfs al in stap, kon niet stilstaan en in galop zakt ze door haar rechter achterbeen. Alsof ze er doorheen zakte omdat de druk te groot was. Dit paard heb ik uiteindelijk vier keer behandeld. Hierna was ze in haar lijf meer ontspannen, levendiger, toegankelijker en kon ze ook stilstaan. In de galop zakte ze niet meer door haar been heen en was het alleen nog een kwestie van spierontwikkeling.

Op de foto’s is te zien dat ze meer opwaarts en opener staat. Haar blik is alerter en meer aanwezig.


Quarz

Quarz voor    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Quarz vooraf                                                                                       Quarz na drie behandelingen

Dit is een paard dat ik zelf zadelmak heb gemaakt op zijn vijfde en ook nu nog berijd. Het probleem met Quarz was dat hij graag werkt en volop zijn best doet, maar bij het geringste zenuwachtig werd. Tevens had hij moeite met het buigen van zijn hals, er zat vanuit het zadel gezien een s-bocht in waarbij hij geen stelling wilde aannemen naar rechts. Daarbij zette hij zijn voorbenen niet goed naar voren door een beperkte schoudervrijheid. Sinds de eerste behandeling is hij meer ontspannen en minder schrikkerig. En na iedere behandeling boog hij zijn hals beter en nu na 3 behandelingen kan ik goed bochten rijden in beide richtingen zonder dat hij zijn hals constant in de linker buiging verdraait. Dit helpt enorm met het rechtrichten omdat hij nu de juiste stelling bewaard. In stap gaan zijn voorbenen nu mooi schrijdend naar voren en stapt goed door zijn lijf. Met de rechter schouder binnenwaarts heeft hij nog veel moeite maar al behandelend en oefenend gaat hij vooruit.

Op de foto’s is te zien dat hij meer ontspannen is en opener staat.


Demeter

Demeter voor    Demeter na
Demeter vooraf                                                                             Demeter na drie behandelingen

Dit is Demeter. Een merrie die ik zelf op haar achtste zadelmak heb gemaakt nadat ze meerdere veulens had gehad. Alles ging perfect tot ze panikeerde en volledig doorsloeg waarna ik zelf meerdere keren moest zandhappen. Daarnaast is ze nogal eigenwijs en heel licht in de hand te rijden. Na de eerste behandeling was ze al veel meer ontspannen, coöperatiever en toegankelijker. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ze panikeerde op de buiging in het lijf die gevraagd werd voor het bochtenwerk. Voorheen hield ze haar lijf heel strak. Na vier keer behandelen rijd ik er los op, kan ze beide kanten op buigen en gaat ze met sprongen vooruit.

Op de foto’s is te zien dat ze veel opener en ontspannen staat. Ook is haar blik meer open.

Denkt u dat uw paard baat kan hebben bij een cranio-sacraal behandeling neemt u dan gerust contact op voor informatie.